Emziren Anneler Hangi Besinleri Tüketmemeli?
20.10.2022

Emziren Anneler Hangi Besinleri Tüketmemeli?

Emziren Anneler Hangi Besinleri Tüketmemeli?

 

Emziren anneler hangi besinleri tüketmemeli? Genelde gebeliğin son zamanlarını geçiren ya da yeni doğum yapmış annelerin en çok sorduğu sorulardan biridir. Bu sorunun temelinde merak edilen iki konu vardır. Bunlar;

1-Emziren anneye gaz yapan besinler hangileridir?

2-Anne sütüyle beslenen bebekler için süt kalitesi nasıl artırılabilir?

Bu iki soruya arayış anneler için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple konu hakkında siz değerli annelerimize ışık tutması açısından bu içeriği hazırladık.

Bebeğinizin ilk 6 ay anne sütü alarak beslenmesi, uzmanlar tarafından da onaylanmış bir gerçektir. Anne sütünün içeriğindeki vitaminler, yağlar ve proteinler bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimini destekler. Bu mucizevi besinin kalitesini artırmaya yönelik annenin doğru ve sağlıklı beslenmesi de önemlidir. Her şeyden önce annenin emzirme döneminde bol bol su tüketmesi gerekir.

Emziren anneler için yasaklı yiyecekler listesi yapmak yanıltıcı ve zor olabilir. Çünkü her annenin doğum sonrası süreci farklıdır. Tansiyon, şeker ölçüm değerleri ve diğer sağlık konusundaki takiplerle ve bebeğin özel durumuna göre hekim, anneye emzirme süreci için bir diyet verebilir. Ancak genel bir yaklaşımla annenin proteince zengin beslenmesinin anne sütünün kalitesine olumlu etki edeceğini söylemek mümkün. Sebze ve meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişler de sütün kalitesini artıran besinler sınıfına girer. Burada porsiyonlara dikkat etmek, anneye gereksiz kilo aldıracak şekerli, yağlı gıdalardan uzak durmak önemlidir.

Emziren annelerin en çok dikkat ettiği unsur, tükettiği besinlerin gaz yapıp yapmadığıdır. Bunun yanı sıra tüketilen besinlerin bakteri içerme olasılığı da göz önünde tutulmalıdır. Unutulmaması gereken bir nokta ise; bebeğin gazının olup olmaması sadece annenin beslenmesi ile alakalı bir durum değildir. Bazı bebeklerde yüksek oranda kolik sancılar görülebilir. Buna neden olan bir sebepte bebeğin yanlış pozisyonda beslenmesidir. Biberonu bebeğin ağzına hava kaçmayacak şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda en büyük yardımcınız anti-kolik özellik taşıyan bir biberon kullanmak olacaktır.

 

Hangi Besinler Tüketilmemeli

 

Hangi Besinler Tüketilmemeli?

1-Baklagiller

Özellikle kuru fasulye, mercimek ve nohut, anne sütüne gaz yapan besinler arasında liste başlarıdır. Bunun nedeni ise, içerdikleri rafinoz adlı bir şekerdir. Bu şeker sindirildiğinde yüksek oranda gaz açığa çıkar ve yalnız bebekler için değil yetişkinler için de sindirim sistemine rahatsızlık verir.

2-Karnabahar, Lahana, Brokoli

Lahananın tüm çeşitlerinde bulunan sülfür, normal şartlarda vücuda faydalı olan bu sebzeyi büyük bir gaz deposu haline getirir. Bu nedenle emzirirken pek de samimi olmamanız gereken besinler arasındadır. Bu madde ayrıca, karnabahar, brokoli, turp gibi diğer birçok faydalı sebzede de bulunur. Sebze yemeden önce bu konuyu derinlemesine araştırmanızı tavsiye ederiz.

 

3-Acılı ve Baharatlı Yemekler

Midedeki asit oranını yükselterek hem gaz yapan hem de şişkinlik hissi veren gıdalar olan acılar ve baharatlar, emziren annelerin mutlaka uzan durması gerekenler listesindedir. Bunun nedeni ise bu besinlerin yalnızca gaz ve şişkinlik yapmakla kalmayıpanne sütünün tadını da değiştirerek bebeğinizde iştahsızlığa ya da aç kalma problemine yol açmasıdır. Dolayısı ile en azından ilk birkaç ay acı soslardan, biber ve baharatlardan uzak durmanız gerekebilir.

Süt ve Süt Ürünleri

 

4-Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünlerinde bulunan proteinleri sindirmek yalnız bebekler için değil yetişkinler için de zorludur. Bu nedenle emzirme döneminde süt ve süt ürünleri uzak durulması gerekenler arasındadır. Bunun yerine hindistan cevizi sütü, badem sütü, yulaf sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.

Son olarak, sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalısınız. Hem bebeğinizin sağlığı hem de kendi sağlığınızı riske atmayın. 

 

Blog Son Eklenenler
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
Bebekler ve Evcil Hayvanlar Birlikte Güvenle Büyüyebilir mi?
10.01.2025
Bebekler ve evcil hayvanlar birlikte güvenle büyüyebilir. Bu noktada bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.