Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025

Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?

Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?

 

Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Bebeğin besin ihtiyacını karşılamak için tamamlayıcı besinler kullanılır. Tamamlayıcı besinler, bebeklerin yeni tatlara alışmasına olanak tanırken, farklı dokularla ve besinlerle tanışmasını da sağlar. Bu sayede bebeklerin çiğneme ve yutma becerileri gelişirken, el- göz koordinasyonları da gelişme gösterir.

 

Tamamlayıcı Beslenmeye Ne Zaman Başlanmalı?

 

Tamamlayıcı besinlere bebek başını dik tutmaya başladığında ve çevresindeki yiyeceklere ilgi göstermeye başladığında başlanabilir. Ancak tamamlayıcı besinlere başlamadan önce doktora danışmak gerekir. Bu sürecin ilk 6 aydan sonra başlanması önerilir. İlk 6 ay bebeğin anne sütü ile gelişimi devam ettiğinden tamamlayıcı beslenme 6 ay sonrasında başlar. Bebek büyümeye başladıktan sonra, kaşıkla verilen formül mamaları ağzında tutabiliyorsa ek gıdaya geçilebilir.

 

Bebeklerde Tamamlayıcı Besinler Nelerdir?

 

Bebeklerin gelişimini destekleyen birçok tamamlayıcı besin vardır. 6- 8 ay arasında püremsi kıvamlarda besinler hazırlanabilir. Bu besinleri hazırlamak için kabak, havuç, patates, elma, armut, muz gibi meyve ve sebzeler tercih edilir. Bebeklerde tamamlayıcı besinlerden belki de en önemlisi yoğurttur. Pirinç unu ile yapılan muhallebiler ve mercimek gibi baklagillerden hazırlanan besinler de tercih edilebilir. Bu besinlerin seçiminde bebeğin alerjik reaksiyona maruz kalmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

 

Tamamlayıcı Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

 

Ek gıda sürecinde anne sütü ve ek gıdalar birlikte verilmelidir. Ek gıdaya geçilse de anne sütü bebeğin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle ek gıda verilirken, anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Verilen ek gıdaların boyutları, bebeğin güvenli beslenmesi açısından büyük önem taşır. Bebeğin boğulma riskine karşın, besinler mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılmalı ya da püre kıvamında hazırlanmalıdır. Besin boyutunun önemli olduğu kadar besinlerdeki tuz ve şeker oranları da önemlidir. Doktorunuzun tavsiyesi ve uygun gördüğü miktarlarda kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu bilgilerin yanı sıra besin çeşitliliği de oldukça önemlidir. Bebeğin dengeli beslenmesi için meyve, sebze, tahıl, protein ve süt ürünleri uygun miktarlarda ve dengeli bir şekilde verilmelidir.

Blog Son Eklenenler
Hamilelik Sürecinde de Yanınızdayız!
08.04.2025
Hamilelik, hayatınızda başlayacak en özel yolculuklardan biri. Bu sürecin hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı geçmesi adına bazı adımları takip etmek önemli. Mamajoo olarak, annelerin en iyi dostu olma yolunda bu süreçte yanınızda olmak istiyoruz. İşte hamilelik boyunca dikkat etmeniz gereken temel kontroller ve öneriler..
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.