Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10 Ocak 2025Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Bebeğin besin ihtiyacını karşılamak için tamamlayıcı besinler kullanılır. Tamamlayıcı besinler, bebeklerin yeni tatlara alışmasına olanak tanırken, farklı dokularla ve besinlerle tanışmasını da sağlar. Bu sayede bebeklerin çiğneme ve yutma becerileri gelişirken, el- göz koordinasyonları da gelişme gösterir.
Tamamlayıcı Beslenmeye Ne Zaman Başlanmalı?
Tamamlayıcı besinlere bebek başını dik tutmaya başladığında ve çevresindeki yiyeceklere ilgi göstermeye başladığında başlanabilir. Ancak tamamlayıcı besinlere başlamadan önce doktora danışmak gerekir. Bu sürecin ilk 6 aydan sonra başlanması önerilir. İlk 6 ay bebeğin anne sütü ile gelişimi devam ettiğinden tamamlayıcı beslenme 6 ay sonrasında başlar. Bebek büyümeye başladıktan sonra, kaşıkla verilen formül mamaları ağzında tutabiliyorsa ek gıdaya geçilebilir.
Bebeklerde Tamamlayıcı Besinler Nelerdir?
Bebeklerin gelişimini destekleyen birçok tamamlayıcı besin vardır. 6- 8 ay arasında püremsi kıvamlarda besinler hazırlanabilir. Bu besinleri hazırlamak için kabak, havuç, patates, elma, armut, muz gibi meyve ve sebzeler tercih edilir. Bebeklerde tamamlayıcı besinlerden belki de en önemlisi yoğurttur. Pirinç unu ile yapılan muhallebiler ve mercimek gibi baklagillerden hazırlanan besinler de tercih edilebilir. Bu besinlerin seçiminde bebeğin alerjik reaksiyona maruz kalmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Tamamlayıcı Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?
Ek gıda sürecinde anne sütü ve ek gıdalar birlikte verilmelidir. Ek gıdaya geçilse de anne sütü bebeğin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle ek gıda verilirken, anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Verilen ek gıdaların boyutları, bebeğin güvenli beslenmesi açısından büyük önem taşır. Bebeğin boğulma riskine karşın, besinler mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılmalı ya da püre kıvamında hazırlanmalıdır. Besin boyutunun önemli olduğu kadar besinlerdeki tuz ve şeker oranları da önemlidir. Doktorunuzun tavsiyesi ve uygun gördüğü miktarlarda kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu bilgilerin yanı sıra besin çeşitliliği de oldukça önemlidir. Bebeğin dengeli beslenmesi için meyve, sebze, tahıl, protein ve süt ürünleri uygun miktarlarda ve dengeli bir şekilde verilmelidir.