Ek Gıdaya 6. Ayda Başlamanın Nedenleri Nelerdir?
01 Şubat 2023Ek Gıdaya 6. Ayda Başlamanın Nedenleri Nelerdir?
Ek gıdaya geçişin yaklaşık 6. Ayda olmasının birçok nedeni bulunur. Anne sütünün etkilerinden daha fazla oranda faydalanmak bunlardan bir tanesidir. İlk 6 ay beklenen anne sütünün bebeğe yetmesidir. Kimi sağlık sorunları dışında önerilen de budur. Bebeğinizin böbreklerinin ve sindirim sisteminin henüz olgunluğa erişmemiş olması da ek gıdaya geçişin 6. Ayda olmasının nedenlerinden biridir. Sindirimin doğru şekilde tamamlanması ve bebeğin verilen gıdaları sağlıklı bir şekilde yutabilmesi için bu süre genelde korunur.
Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?
Ek gıdaya geçiş süreci doktorunuz ile beraber yönetmeniz gereken bir dönemdir. Bebeğinizin gelişim takibi sonuçlarına göre bu süreci farklı şekillerde yönetebilirsiniz. Çocukların büyük çoğunluğu için önerilen yol ise şöyledir
- Tercihen sebze haşlaması ile başlayabilirsiniz.
- Püre ya da ufak parçalar haline getirdiğiniz yiyecekleri bebeğinizin keşfetmesini sağlayın. Eline almasına, incelemesine ve koklamasına izin verin.
- Günde 1 öğünü bu ek gıdaya ayırarak 2 ya da 3 gün boyunca aynı gıdayı deneyin. Bebeğiniz seviyor ise farklı günlerde yeni gıdaları deneyebilirsiniz. Bebeğinizin reddettiği gıdalarda ısrarcı olmayın. Bu geçiş sürecini zorlaştıran adımlardan biridir.
- Bebeğinizin kolay sindirebileceği gıdaları tercih etmek önemlidir. Çiğ sebze meyve, et, inek sütü, bal gibi gıdaları bu dönemde kullanmanız bebeğinizin sağlığı için tehlikeli olabilir.
İlk Ek Gıdalar Neler Olabilir?
Ek gıdaya geçiş döneminde deneyebileceğiniz birçok farklı gıda ve tarif vardır. Çocuğunuzun gıda seçmesine neden olan herhangi bir sağlık sorunu yoksa farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
- Haşlanmış olmak kaydıyla havuç, kabak, patates uygun olabilir.
- Yoğurt
- Küçük parçalar veya püre haline gelmiş elma, armut, muz gibi meyveler mevsimine uygun seçilerek çocuğunuz için uygun seçeneklerden biri olabilir.