Bebeklerin Oyun Düzeni
17 Mart 2022Bebeklerin Oyun Düzeni
Bebeklerde 0-2 yaş arası dönem, her açıdan olduğu gibi zekâ gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Bu dönemde oynanan oyunlar, bebeğin kendi bedensel duyumlarının araştırılması açısından oldukça önem teşkil ediyor. Anne ve babaların bu dönemi en verimli şekilde geçirmelerini sağlayarak, bebeğin zekâ gelişimine katkıda bulunmaları gerekiyor. Bebekler 4. ve 8. aylar arası neden sonuç ilişkilerini ayırt etme becerilerini kazanmaya başlar ve hareketlerinin yarattığı sonuçları görmek ister. Örneğin; ses çıkaran bir nesneye dokunduğunda ondan tekrar ses duymak için isteyerek o nesneye dokunurlar. Daha çok görsele ve işitsele dayalı nesneleri tercih ederler. Nesnelerle büyük bir dikkatle uğraşırlar.
Bebeklerde Oyun Dönemi Ne Zaman Başlar?
Bedensel gelişime paralel olarak 8-12. aylarda hareketlerinde de artış ve farklılaşma gözlenir. Neden-sonuçları daha dikkatli bir şekilde ayırt etmeye başlarlar. Elde etmek istediği belli başlı sonuçlar ile arasına giren engelleri ortadan kaldırırlar. Örneğin; ebeveyn bebeğin oyuncağını saklandığında, bebekler o oyuncakları ararlar. Ayakta durma, yürüme, tırmanma gibi hareketleri başarır. Bu hareketler mükemmel olana kadar oyun niteliğindedir ve bebek tarafından sürekli tekrarlanır. Oyun, bebekler ve çocuklar için oldukça eğlenceli olmanın yanında onlara belli bazı becerileri öğretmesi nedeniyle ciddi fonksiyonel bir faaliyettir.
Oyun, çocuğa hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları, kendi deneyimleriyle öğrenme ortamı yaratır. Bu nedenle oyunlar her zaman çocuğun yaşına ve yapısına uygun olmalıdır. Oyun çocuğa kendini tanımayı öğretir. Bebeklere küçük yaşta oynatacağınız oyunları ve vereceğiniz oyuncakları iyi derecede araştırarak belirlemelisiniz. Bu dönemde bebeklere gelişimini ve ihtiyaçlarını destekleyecek oyuncakları sunmalısınız.