Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?
08.09.2023

Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?

Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?

Bebek hıçkırıkları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebekte hıçkırık nasıl geçer? İlk kez ebeveyn olan bebeklerin hıçkırıklarının zararlı olabileceğini düşünebilir. Fakat bebek hıçkırıkları zararsızdır. Bebekler beslendikten sonra ya da hıçkırık başladığında dik bir pozisyonda tutulur. Bu tutuş pozisyonu bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebekler ilk aylarda sıkça uyandırılıp beslenir. Bu beslenme sırasında bebeğin dinlenmesine izin verilerek hıçkırığın geçmesi sağlanabilir. Bebekler gazının çıkarıldığı gibi sırta hafif bir şekilde vurularak hıçkırığın geçmesi sağlanabilir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Oluşur?

Bebeklerde hıçkırık neden olurBebeklerde hıçkırık oluşumunun farklı etkenleri vardır. Bu etkenler arasında bebekler yemek yerken hava yutması olabilir. Yemek yerken hava kabarcıklarını yuttukları için hıçkırığa sebep olabilir. Bir diğer etken ise sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Düzgün gelişmeyen mide ve yemek borusu arasındaki kaslar da düzgün gelişmemiş olabilir. Bebekler ek gıda alırken besinlerin sıcak olması hıçkırığa neden olabilir. Sıcaklık, mide asidi ve gaz nedeniyle hıçkırık oluşabilir. Bebekler aşırı uyarıldıkları zaman da hıçkırık tutabilir. Bu gibi durumlarda hıçkırığın geçmesi için duruş pozisyonunun değiştirilmesi gerekebilir.

Bebek Hıçkırıkları Ne Kadar Sürer?

Bebek hıçkırıkları genellikle kısa sürer. Bu süre birkaç dakika ile bir saat arasında değişiklik gösterebilir. Nadir olarak ortaya çıkan bu hıçkırıklar daha uzun sürebilir. Sindirim ve solunum sistemleri gelişmeye devam ederken hıçkırık oluşması normal olarak görülür. Ancak bebeğin hıçkırığı çok uzun sürüyorsa veya sıkça hıçkırık oluyor çocuk doktoru veya sağlık personeli ile iletişime geçebilirsiniz.

Hıçkırık Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Bebeğin yavaş bir şekilde beslenmesi hem gaz hem de hıçkırık oluşumunu engeller. Bebeğin beslenme sırasındaki pozisyonu da hıçkırık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bebek yatay değil dik bir pozisyonda emzirilmelidir. Bebek, beslenme sonrasında hemen yatırılmamalıdır. Belirli bir süre dik pozisyonda tutulmalıdır. Bebekleri stresten ve hıçkırıktan koruyabilmek için aşırı uyarıcı alanlardan uzak tutulmalıdır. Bu nedenle hem beslenme sırasında hem de beslenmeden sonra gürültüsüz ve sakin bir ortamda bulunması gerekir. Bebekleri besleme pozisyonu kadar yatırmak da önemlidir. Bu nedenle bebekler yatırılırken çokça yavaş olunmalıdır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra bebeklerin duş yaptırılması, sallanması ve hafif masaj yapılması da hıçkırık oluşumunu engelleyebilir.

 

Blog Son Eklenenler
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
Bebekler ve Evcil Hayvanlar Birlikte Güvenle Büyüyebilir mi?
10.01.2025
Bebekler ve evcil hayvanlar birlikte güvenle büyüyebilir. Bu noktada bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.