Bebeğin Davranış Gelişimi Ve Evreleri
08.09.2023

Bebeğin Davranış Gelişimi Ve Evreleri

Bebeğin Davranış Gelişimi Ve Evreleri

Bebeğin davranış gelişimi ve evreleri, doğumdan sonraki ilk haftalarda belirginleşmeye başlar. bebeğin süt emmeye başlaması gibi reflekslerle birlikte ilk ayı doldururken davranış gelişimleri ortaya çıkmaya başlar. Bu noktada kaslarının güçlenmeye başlaması ve başlarını kaldırıyor olmaları davranış gelişimlerinde ilk sırada yer alır. Kaslarını güçlendiren bebekler başlarını kaldırabilir, yattıkları yerde dönebilir ve bir süre sonra ilk adım için ayağa kalmaya çalışabilirler. Bu davranış gelişimleri 1- 6 ay ve 6- 12 ay arasında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. 1- 6 ay arası keşif evresi, 6-12 ay arası ise iletişim evresi olarak belirlenebilir.

1-6 Ay Arası Bebeklerdeki Davranış Gelişimi Nasıldır?

1-6 ay arasındaki bebeklerde kaslar güçlenmeye başlar. Aynı zamanda başlarını da kaldırmaya başlarlar. Çevrelerine karşı merak içerisinde olan bebekler el ve ayaklarıyla nesnelere dokunarak ve nesneleri ağızlarına sokarak da nesneleri tanımaya çalışırlar. Bu ilk aylarda bebekler görsel ve işitsel uyarıcılara karşı tepki verme davranışları da gerçekleştirirler. Gülümseme ve çıkardıkları seslerle iletişim kurmaya çalışırlar. Bu nedenle bu aylarda bebeklerle göz teması kurmak da önemlidir. Motor becerilerinin geliştiği bu dönemde oyunlarla birlikte davranış gelişimleri desteklenebilir.

6-12 Ay Arası Bebeklerde Gözlenen Davranışlar Nelerdir?

6 ve 12 ay arasındaki bebekler iletişim evresindedir. Bu nedenle dil gelişimleri ve iletişim becerileri gelişmeye başlar. Bu aylardaki bebeklerde gelişim gözlemlendiğinde, ilk kelimeler kullanarak aile üyeleriyle konuşmaya çalışmaya çalıştıklarını görebiliriz. Sosyal gelişimlerinin hızlandığı bu dönemde, oyuncaklarla oyun kurma becerilerinde de gelişme gözlemlenebilir. Gülümseme, tekrarlayan sesler çıkar, el sallama ve işaret parmağını bir şey göstermek için kullanma gibi duygusal ifadeler de görülebilir. Bebekler konuşmayı öğrenme sürecinde ebeveynlerinin ve aile bireylerinin ses tonlamalarını da taklit edebilirler. Bu dönemde bebeklerin oynadığı oyunlarda da değişiklik söz konusudur. Saklambaç veya saklanan nesneyi bulmak gibi oyunlar oynanabilir. Nesneleri bulmak ve nesneleri farklı nesneler içerisine koyarak da oyun kurabilirler.

Bebeklerde Davranış Gelişimini Desteklemek Neden Önemlidir?

Bebeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri için davranış gelişiminin desteklenmesi dönemlidir. Davranış gelişimleri, duygusal sağlık, bağlanma ve güvende hissetme duygularını doğrudan etkiler. Bebeklerin davranış gelişimleri olumlu bir şekilde desteklendiğinde ileriki yaşlarda özgüven sahibi, empati kurmayı bilen ve duygularını iyi bir şekilde anlamlandırarak kendini iyi bir şekilde ifade edebilmesi için bebeklik dönemindeki sosyal davranış gelişimi çokça önemlidir.

 

Blog Son Eklenenler
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
Bebekler ve Evcil Hayvanlar Birlikte Güvenle Büyüyebilir mi?
10.01.2025
Bebekler ve evcil hayvanlar birlikte güvenle büyüyebilir. Bu noktada bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.