Bebeğin Davranış Gelişimi Ve Evreleri
08 Eylül 2023Bebeğin Davranış Gelişimi Ve Evreleri
Bebeğin davranış gelişimi ve evreleri, doğumdan sonraki ilk haftalarda belirginleşmeye başlar. bebeğin süt emmeye başlaması gibi reflekslerle birlikte ilk ayı doldururken davranış gelişimleri ortaya çıkmaya başlar. Bu noktada kaslarının güçlenmeye başlaması ve başlarını kaldırıyor olmaları davranış gelişimlerinde ilk sırada yer alır. Kaslarını güçlendiren bebekler başlarını kaldırabilir, yattıkları yerde dönebilir ve bir süre sonra ilk adım için ayağa kalmaya çalışabilirler. Bu davranış gelişimleri 1- 6 ay ve 6- 12 ay arasında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. 1- 6 ay arası keşif evresi, 6-12 ay arası ise iletişim evresi olarak belirlenebilir.
1-6 Ay Arası Bebeklerdeki Davranış Gelişimi Nasıldır?
1-6 ay arasındaki bebeklerde kaslar güçlenmeye başlar. Aynı zamanda başlarını da kaldırmaya başlarlar. Çevrelerine karşı merak içerisinde olan bebekler el ve ayaklarıyla nesnelere dokunarak ve nesneleri ağızlarına sokarak da nesneleri tanımaya çalışırlar. Bu ilk aylarda bebekler görsel ve işitsel uyarıcılara karşı tepki verme davranışları da gerçekleştirirler. Gülümseme ve çıkardıkları seslerle iletişim kurmaya çalışırlar. Bu nedenle bu aylarda bebeklerle göz teması kurmak da önemlidir. Motor becerilerinin geliştiği bu dönemde oyunlarla birlikte davranış gelişimleri desteklenebilir.
6-12 Ay Arası Bebeklerde Gözlenen Davranışlar Nelerdir?
6 ve 12 ay arasındaki bebekler iletişim evresindedir. Bu nedenle dil gelişimleri ve iletişim becerileri gelişmeye başlar. Bu aylardaki bebeklerde gelişim gözlemlendiğinde, ilk kelimeler kullanarak aile üyeleriyle konuşmaya çalışmaya çalıştıklarını görebiliriz. Sosyal gelişimlerinin hızlandığı bu dönemde, oyuncaklarla oyun kurma becerilerinde de gelişme gözlemlenebilir. Gülümseme, tekrarlayan sesler çıkar, el sallama ve işaret parmağını bir şey göstermek için kullanma gibi duygusal ifadeler de görülebilir. Bebekler konuşmayı öğrenme sürecinde ebeveynlerinin ve aile bireylerinin ses tonlamalarını da taklit edebilirler. Bu dönemde bebeklerin oynadığı oyunlarda da değişiklik söz konusudur. Saklambaç veya saklanan nesneyi bulmak gibi oyunlar oynanabilir. Nesneleri bulmak ve nesneleri farklı nesneler içerisine koyarak da oyun kurabilirler.
Bebeklerde Davranış Gelişimini Desteklemek Neden Önemlidir?
Bebeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri için davranış gelişiminin desteklenmesi dönemlidir. Davranış gelişimleri, duygusal sağlık, bağlanma ve güvende hissetme duygularını doğrudan etkiler. Bebeklerin davranış gelişimleri olumlu bir şekilde desteklendiğinde ileriki yaşlarda özgüven sahibi, empati kurmayı bilen ve duygularını iyi bir şekilde anlamlandırarak kendini iyi bir şekilde ifade edebilmesi için bebeklik dönemindeki sosyal davranış gelişimi çokça önemlidir.