0-3 Aylık Bebeklerin Gelişimleri Nasıl Olmalıdır?
17.04.2023

0-3 Aylık Bebeklerin Gelişimleri Nasıl Olmalıdır?

0-3 Aylık Bebeklerin Gelişimleri Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin gelişimi anne karnından itibaren başlayan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde Bebeklerin farklı gelişim dönemlerini görmekteyiz. 

Gelişim Nedir? 

Bir organizmanın döllenmeden itibaren bilişsel,  fiziksel,  sosyal ve duyusal açıdan sürekli olarak ilerleme olarak oluşan değişimlerdir. Gelişimin farklı alanları vardır. Bunlar: Büyüme, olgunlaşma,  öğrenme ve hazır bulunma 

Gelişmeyi etkileyen faktörler de vardır. Bu faktörlerin yanı sıra yine gelişmenin önemli bir olayı da kritik dönemdir. Her yaşın bir kritik dönemi olmakla birlikte bireysel farklılıklar da göz önüne alınarak gelişim takip edilmelidir. Bu durumda döllenme ile başlayan gelişimin evreleri bebeklikten itibaren başlar. 0-3 aylık bebeklerin gelişimleri şu şekildedir: 

Bebekler daha bir aylıkken anne veya biri konuştuğunda yüzünü o yöne çevirir ve oraya odaklanır. Yatağa yatırınca bazen yüzünü yana doğru çevirebilir. Ayrıca ışık gözlerine çarpınca da ışığa doğru bakarlar. Ayrıca 0-3 aylık bebeklerin gelişimleri sırasında şu da vardır ki; anne kucağını isterler. Bu durum bebeklerin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Yine bu yaştaki bebeklerin gelişimi olarak parmağıyla yüzüne dokununca refleks olarak tekrardan o tarafa bakarlar. Bebeklerin farklı gelişimlerinin olmasının yanı sıra hemen her bebeğin gelişim düzeyleri neredeyse aynıdır. 

Bebeklerin Gelişimleri Nasıldır?

Bebekler iki aylık olunca daha çok bir nesneye odaklanma durumu ortaya çıkar. Bu aylık  bebekler daha çok sağa sola izlenim gösterebilirler, nesnenin yukarı aşağı doğru olmasında o kadar çok dikkat veremezler. Yine bununla beraber 0-3 aylık bebeklerin gelişimleri sırasında ilk iki ay bu nesne takibi ve hafifçe başını kaldırma gibi durumlar gösterse de üçüncü aylıkken artık sizle gülümsemeye başlar.

Üç aylık bebek artık kendini tanımaya çalışır ve genellikle kol ve bacak hareketleri daha da artar. Yüzükoyun yatırınca da bebekler artık başlarını yukarıda yaklaşık bir dakikalık bir sürede o şekilde tutup çevreyi izleyebilir. Yine bu yaşta bebekler bazı sesler çıkarır. Bu ses daha çok " agu" sesleridir. 

Gelişimine baktığımızda hemen her bebeğin gelişim düzeyleri aynıdır. Bununla birlikte bebeklerin ilk üç ay içindeki gelişim ve değişimleri bu şekildedir.

Bebeğinizin gelişimi için ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünler için Mamajoo'ya göz atın.

 

 

Blog Son Eklenenler
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
Bebekler ve Evcil Hayvanlar Birlikte Güvenle Büyüyebilir mi?
10.01.2025
Bebekler ve evcil hayvanlar birlikte güvenle büyüyebilir. Bu noktada bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.