Bebeklerin Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
27 Temmuz 2022Bebeklerin Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Anne ve babaların merakla, bazen de endişe ile beklediği dönemlerden biri diş çıkarmadır. Çoğu zaman zorlu geçebilen bu süreç, her bebek için değişebilmekle birlikte genellikle 6.aydan itibaren başlar.
Birçok çocukta 20 adet süt dişi bulunur ve bu dişler ortalama 3 yaşına kadar tamamlanır. Ortalama 2.5 sene süren bu dönemde sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini önceden bilmek istiyorsanız yazımızdan yararlanabilirsiniz. 6. Aya yaklaşırken bebeklerin diş çıkarma belirtileri nelerdir? Ne zaman doktora gitmek gerekir? Bebeğinizi bu dönemde rahatlatacak tavsiyeleri yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklerin Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman?
Bebeklerde 3.aydan itibaren dünyayı ağızla keşfetme isteği başlar. Bu aydan itibaren bebeğinizin başta elini, daha sonra eline geçen her şeyi ağzına götürmeye meyilli olduğunu fark edebilirsiniz. Bu keşif dönemi ile tükürük salgısı da arttığı için ebeveynler bebeklerinin dişlerinin erken çıkacağını düşünebilir. Ancak bu gelişimin bir parçası olup, genellikle diş çıkarma ile ilgisi yoktur.
İlk dişler genelde 6.ay itibari ile çıkmaya başlar. Ancak 6.ayda diş çıkarma başlamadıysa, 1.yaşa kadar bu dönemin başlayacağını bilmelisiniz. Endişelenmeyin, her bebeğin gelişimi kendisine özeldir.
Bir genelleme yapmak gerekirse, 6 ayda bir 4 süt dişi çıkar ve ortalama 3 yaşına kadar bu süreç tamamlanır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebekten bebeğe değişebilmekle birlikte, diş çıkarma döneminde en sık görülen belirtiler,
Uyku problemleri
Diş eti kaşınması
Huysuzluk
Kabızlık veya ishal
İştahsızlık
Kulaklarda kaşıntı ya da ağrı
Kilo alımında yavaşlama ya da kilo kaybı
Tükürük salgısında artış
şeklindedir.
Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş çıkarma dönemi, zaman zaman bebeği zorlasa da doğal bir süreç olup, ciddi bir komplikasyon olmadan rahatlıkla tamamlanır. Ancak hem bebekler diş çıkarma döneminde hassasiyet yaşadığı için hem de ateşlenme durumunda, anneler üzülür ve telaşlanır.
Bu durumları yaşıyorsanız, bebeğinizi rahatlatacak birkaç öneriyi dikkate alabilirsiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra, parmaklarınızla bebeğinizin diş etlerine nazikçe masaj yapabilirsiniz. Diş kaşıma halkalarından ya da hekim tarafından uygun görülmesi durumunda bebekler için üretilen diş eti jellerinden yararlanabilirsiniz.